Jeg var for noget tid siden ude at interviewe youtuberen Johan, som jeg fik dette spændende portræt ud af. Håber i vil synes om det!

Rummet er fyldt med en god hjemlig atmosfære. Foran mig, sidder han i sin blålige Thrasher t-shirt. Med et positivt syn på fremtiden. Højt humør, afslappede og imødekommende. Omkring mig, lå der udstyr, som er enhver youtubers drøm. En stor green screen splittede stuen op, til et mini stream-studie, hvor Johans bedste ven, Jens, sad og gamede.

Der gik kun få minutter, inden den 25-årige youtuber straks fortæller, at hans youtube karriere startede på grund af Jens, som han er handicaphjælper for.

   – Jens er næsten lige så doven, som jeg selv er, og han gider heller ikke gå i skole. Jeg vidste, at han gerne vil streame, være stor på twitch og tjene penge på det. Bare leve af det. Så da en af Danmarks største youtubere, Rasmus Brohave, kontaktede mig. Ville det være dumt, hvis jeg ikke selv lavede en youtube kanal, så kunne jeg bruge eksponeringen, til at få Jens frem.

“RASMUS BROHAVE HAR STALKET MIG”
Det virkede meget naturligt, for den målbevidste fynboere, at komme ud af Danmark, og se verden. Da Johan var yngre, arbejdede han i en butik, i en lille by på fyn, hvor han er opvokset.

  – Alle mine venner bor der stadigvæk, og spiller håndbold i den samme klub, som vi altid har spillet i. De er nærmest gift, og har børn alle sammen. Det er bare ikke lige mig, ikke endnu ihvertfald, jeg føler lidt, at jeg skal ud at opleve en masse ting.

Det kan man roligt sige, at Johan allerede har formået at gøre. Den næste rejse går til Hercegovina, med youtuberen Rasmus Brohave.

Rasmus Brohave kom meget nede i en butik, hvor jeg har arbejdet, da jeg var yngre, så han vidste godt hvem jeg var. Han har faktisk stalket mig, på min facebook, da jeg arbejde i den butik der.

Men 2000 kr. pr 25 tusind views, er ikke ubesværet. Den sponserede tur til Hercegovina, har været lang undervejs og bragt problemer i hænderne på youtuberne, Johan og Rasmus.

Programmet for turen er meget kulturel, hvilket skaber problemer for Rasmus, som laver mere underholdning, og derfor ikke vil få nok views. Hvor Johan, godt ville kunne slippe afsted med det, på hans youtube kanal. Men igennem mange skype møder og mails er de nu klar til deres fjerde tur sammen.

DRØMME FOR ENHVER DER TAGER BILLEDER
Barcelona, Malta, London og Grækenland er bare nogle af de mange steder, som Johan har besøgt. Men det er de smukke omgivelser i Island, som Johan sætter på førstepladsen.

   – Island er bare noget helt specielt, for alle der tager billeder. Så det var fedt endelig, at komme derop. Det var også bare grineren, for jeg lavede et samarbejde med et tøjmærke, som gav os billeje og hotelophold.

NY ENGELSK KANAL
Imens man bliver draget af den skønneste videokvalitet, ser man det store arbejde, som er lagt bag de tre videoer, fra Grækenland. Men alligevel er det præcis disse tre uploads, i dokumentargenren, hvor seertallet er faldet.

   – Jeg plejer at sige, at meget af det danske youtube er ramasjang, hvor mit, det måske lidt mere er DR1. Jeg prøver at ramme et andet publikum, end mange af de andre. Mit det er ikke bare dum underholdning.

 Men dansk youtube, er ikke klar til DR1, det er et for ungt segment, som bruger youtube. De vil hellere have noget, de kan underholde sig med, imens de sidder på mobilen. Derfor må Johan nu finde andre muligheder.

   – Jeg begynder at gå engelsk på min youtube kanal, om ikke så længe. Ikke på den jeg har nu, men jeg laver en ekstra en. Så laver jeg flere videoer på den, og laver dum, men kvalitets youtube på den danske.

KAMERAUDSTYR FOR 100.000
22.000 på nyt objektiv, 5000 på et nyt stativ.. alt i alt et par små 100 tusinde.

   – Når det er ens hobby, så tror jeg man synes det er sjovt. Jeg elsker udstyr. Jeg bruger også rigtig mange penge på tøj, hvis jeg kommer forbi noget, som jeg synes der er nice, ellers så er det gået lidt på standby nu, fordi jeg har den dyre hobby i kameraudstyr. Når man fyre 22.000 af på et objektiv, så er der ikke lige råd til en ny trøje.

Når det gælder udstyr såvel som indholdet, så er man heller ikke i tvivl om, at de to dygtige youtubere, Casey Neistat og Jon olson, er Johans store inspirationskilder.

   – Det er en blanding af, at jeg gerne vil være det Casey Neistat er, selvom han er mangemillionær nu, så er han stadig nede på jorden, og han virker, som en helt normalt fyr, der har kone og børn. Det er stille og roligt, og han filmer alting selv.

   – Og så er der så Jon Olson, som har det dyreste af det dyreste udstyr, og har folk til at hjælpe ham. Og jeg prøver på, at ligge sådan lige imellem.


“Jeg plejer at sige, at meget af det danske youtube er ramasjang, hvor mit, det måske lidt mere er DR1.”


ÆRLIGHED BLIVER TIL UHJÆLPSOMME DILEMMAER
For abonnenter, er det tydeligt at se, at Johan hverken går på kompromis med video-kvaliteten eller hans evne til at være ærlig i alle hans uploads.

   – For mig handler det bare om at være ærlig. Der er rigtig mange af sådan nogle pige youtubere, der er begyndt at lave videoer, hvor de skriver min mest ærlige video. Og så er jeg sådan, hvorfor fanden er i ikke bare ærlige i alle videoer.
– Jeg synes bare man skal være ærlig, og være sig selv, så skal det nok gå. For der er mange, der sætter en facade på.

Igennem serien SOS – En snak om sex, som Johan kører på sin youtube kanal, er der ingen tvivl om, at han ikke er bleg for at fortælle sine dybeste og for andre, mest pinlige oplevelser. Jeg har en kønssygdom, jeg tabte mig 55 kg og jeg er en fuckboi, er tre af overskrifterne, imellem 131 video uploads.

Men modstanden i et mål om at hjælpe andre, som måske sidder i samme situation er blevet mærket. For det er ikke altid Johan kan hjælpe alle sine 33.000 abonnenter.

   – Nogle gange er det sjovt, men når jeg får dilemmaer som nogen der bliver slået af deres forældre eller hvor faren har været inde og have sex med deres søster. Der ved jeg ikke hvad jeg skal gøre. Jeg er jo ikke social forvandler eller uddannet psykolog.
– Jeg vil gerne hjælpe folk med de problemer, som jeg kan hjælpe med, men nogle gange, så går det også bare langt over hvad jeg kan.

Bare et sidste spørgsmål: Har du et råd, til hvad du synes man skal og ikke skal dele på nettet?
Johan Jensen spekulere.
– Hvis man er positiv, eller hvertfald kommer ud med noget, hvor det hjælper en anden person, så synes jeg, at det er fint at dele. For jeg hader dem der, jeg ser på youtube, der bare sviner en person, for at svine en person. Man skal bare tænke sig lidt om.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *