DEBAT

INSTAGRAMBILLEDER ER UÆGTE

September 6, 2017
Flere og flere unge er begyndt, at have en urealistisk levestil ud fra opstillede Instagram profiler. Som medfører en forvrænget selvopfattelse.
Sociale medier har taget overhånd. Ungdommen handler om, at udse sig perfekt på diverse netværker. Trods det er en yderst svær opgave at tage på sine skuldre, er det blevet en livsstil, for langt de fleste unge.
På restauranten, ved poolen, hyggeaftener med familien og mange andre oplevelser bliver delt i et klik, med hele verdenen. Men det langt fra de fleste, som tænker over hvor opstillet nogle af billederne på nettet kan være.

Essana O’Neills gamle Instagram profil, da hun stod frem, om sandheden bag størstedelen af hendes mangevis af posts. (Fra Instagram, @essanaoniell)

Instagram er fyldt, med billeder ligesom ovenover, som bærer på en helt anden sandhed end det fremstår. Ubevidst føler vi et krav til at opnå personerne på billederne, selvom manipulationen gør det til et umuligt mål, at opnå som menneske.

– Jeg ser ikke nogen fejl i, at skyde en håndfuld billeder, for at ende op med det perfekte. Men det går galt, når man begynder at ændre i virkeligheden.

UNGE FÅR FORKERT SELVOPFATTELSE
Usandheden gør at mange unge får en dårlig selvopfattelse, fordi der bliver opsat et umuligt krav om ideallet på de sociale medier. Flere føler et pres, til at alt deres indhold på nettet skal virke som om at de hver dag lever et perfekt liv, selvom det er urealistisk.
Det medfører at unge kan få for store krav til sig selv, som kan være med til at nedbryde dem på længere sigt.

Essana O’Neills gamle Instagram profil, da hun stod frem, om sandheden bag størstedelen af hendes mangevis af posts. (Fra Instagram, @essanaoniell)

Flere store instagrammere bruger mangevis af timer foran mobiltelefonen, for at få de perfekte billeder i kassen med en gennemført redigering. Mange kommer til at fremstå, som en helt anden, grundet de poster deres drømmeliv og glemmer virkeligheden.
Men hvis det for nogle fylder så meget i deres hverdag, hvorfor har de så valgt at have en profil på de sociale medier?
Julia Bech på 16 år, fortæller at grunden til at hun hverken sletter eller stopper med at poste på sin Instagram er, fordi hun ikke vil gå glip af noget. Hun følger en masse bekendte og større personligheder, som giver hende inspiration og nyheder i hverdagen. Interessen er stor i forhold til at tage billeder, for at kunne dele og se tilbage på en masse sjove og gode minder. Julia har også gjort sin Instagram profil privat, så hun selv kan bestemme hvem der må følge med i de opslag hun deler.
PRIVATE INSTAGRAMPROFILER HITTER
Det er blevet en succes, at have en privat profil på Instagram, for selv at kunne acceptere, hvem der må og ikke må følge med i sin kontos indhold. Det fjerner også et pres i, at skulle virke perfekt overfor omverdenen, når det kun er de tætteste hjemmefra som kigger med.  

– Presset om at skulle være perfekt forsvinder, når det kun er mine tætteste der kan følge med i min profil. De ved hvordan jeg er i virkeligheden, og dømmer mig derfor ikke ud fra mine billeder, ligesom andre måske ville gøre.

Selvom en privat profil kunne blive en løsning for flere unge, så ville den bedste løsning nok være at huske på, at langt fra alt man ser, altså ikke er sandheden.
Heldigvis er der en masse derude, som allerede spreder budskabet om, at alt ikke behøves at være opsat, uvirkelig og perfekt på nettet.
 Instagrammere som vil bryde de uægte og opsatte posts.
@ulrikkefalch

@helsemathildedk

No Comments

Leave a Reply